blog

 RET-blog

Het gemeentelijke vervoersbedrijf van Rotterdam RET is door de rechter teruggefloten wat betreft zijn handelwijze bij de onderhandse gunning van de exploitatie van alle outdoormedia (Abri’s, metrostations, bussen, tram en metro) aan Exterion Media. De rechter veegde alle tegenargumenten van de RET en Exterion van tafel dat de gunning correct zou zijn verlopen. De uitspraak van de rechter is onherroepelijk. Exterion moet daarom per 1 januari 2017 stoppen met het exploiteren van alle Buitenreclame-media in en rond het Rotterdamse vervoer.

JCDecaux ging eerder dit jaar in beroep tegen het feit dat het nieuwe 10-jaarcontract niet volgens de Europese aanbestedingsprocedures is verlopen en onderhands aan Exterion werd gegund. Het heeft op dit moment soortgelijke beroepsprocedures lopen bij Eindhoven en de Nederlandse Spoorwegen.

Voor René Witzel, Algemeen Directeur van JCDecaux Nederland, is de uitspraak van de rechter enorm goed nieuws: “De Europese aanbestedingsregels zijn er niet voor niets. We hebben als grootste wereldwijde speler geen schijn van kans gehad. En die krijgen we straks wel als de RET de exploitatie van media opnieuw moet gaat aanbesteden. “

De uitspraak van de rechter heeft ook voor andere gemeenten gevolgen. Witzel: “Ik ben er van overtuigd dat door deze uitspraak gemeenten niet zo makkelijk onderhands meer gaan gunnen. Het is namelijk tegen de regels en het kost gemeenten enorm veel geld als zij achteraf op gezag van de rechter bestaande contracten moeten terugdraaien. Denk aan het betalen van schadevergoeding of het compenseren van investeringen die dan al gemaakt zijn door exploitanten. Maar het zal ook de ogen van gemeenten openen dat ze inkomsten missen en productconcepten en informatiediensten krijgen die andere steden in de wereld nu al met succes exploiteren.”

Aanvullende procedure voor schadevergoeding in de maak

JCDecaux bereidt op dit moment via zijn advocaten een nieuwe procedure voor. Het zal schadevergoeding eisen van de RET en Exterion nu tijdens de beroepsprocedure aan het licht is gekomen dat beide partijen bij een eerdere onderhandse gunning in 2007/2009 via een ‘sideletter’ zakelijke afspraken hebben vastgelegd die JCDecaux hebben geschaad en de vrije marktwerking hebben belemmerd.

Gepubliceerd op: 26 oktober 2016 | Permalink | Geen reacties » | Geplaatst in: Algemeen

Geef je reactie

JCDecaux Nederland B.V.

Hoofdkantoor:
Gebouw Eurocenter II
Barbara Strozzilaan 374
1083 HN Amsterdam

Centraal Magazijn:
Zenderstraat 27
1324 KR Almere

Postadres:
Postbus 7979
1008 AD Amsterdam

T 020 660 7500
F 020 660 7575
E [email protected]

Recente Reacties